Kada kažemo ‘istarski vrt’ mislimo na stil, obilježja, na vrstu vrta. Zna nam se dogoditi da nas ljudi zovu da im izvedemo vrt, i na naše prvo pitanje kakav bi vrt željeli dobijemo veseli odgovor – istarski vrt. Tu nastaju problemi jer istarski vrt kao stil još nije definiran, ne postoji.

Prvo moramo postaviti neke okvire i osnovne odrednice.

Prva, a već zadana, jest klima i podneblje, koji će diktirati vrstu biljaka koje možemo izabrati. Istra ima i svoje tradicionalne prepoznatljivosti: maslinu, lozu, suhozid, kamenicu, kamen. Ti elementi moraju naći mjesto u istarskom vrtu. No ne treba imitirati prošlost i prenaglasiti tradiciju. Vrt može biti moderan a imati i ‘istarski duh’. Na dobrom smo putu ako posadimo staru uliku, ogradimo suhozidom, popločimo kamenom. Nekoliko voćaka, pergola ili brajda s lozom, livada umjesto travnjaka. Murva ili ladonja, i kamena klupa oko nje. Kameni stol i kamene klupe ispod smokve…

Mali povrtnjak blizu kuće sa nekoliko pomidora, peršinom i radićem. Na terasi vaze sa raznobojnim cvijećem. Živica od graba ili ograda od akacije. Koja grupica perunika i narcisa. Lokvica ili kalić. Kažun.

A sada, na projektiranje…