Travnjaci

Za mnoge, travnjak je duša vrta, njegov najvažniji element. I u pravu su! Za druge, travnjak je najveća glavobolja i izvor vječnog posla. I u pravu su! Klasični pojam travnjaka je takozvani engleski travnjak. On je zaista privlačan, svugdje jednako zelen, jednako gust, bez najmanjeg korova, pravi zeleni tepih.

Cijena takvog travnjaka u našoj klimi i na našim tlima je visoka. Zahtijeva bogatu pripremu tla i stručno pravovremeno održavanje po strogim pravilima. Također zahtijeva i puno vode, ne voli sušna razdoblja. Iako nam se svima sviđa, danas se takva vrsta travnjaka rijetko sije.
Travnjak po mjeri naše klime mogli bi nazvati mediteranski travnjak, ali i livada. On nije tako bezgrešno ravnomjeran. U njemu rastu razne vrste trave i cvijeća, a ako se pokosi pretvara se u cvjetnu livadu. Ako se ne zalije, ne ugiba. Kada se redovito kosi i zalijeva izgleda gotovo kao engleski travnjak.

Izrada travnjaka najteži je dio vrtlarenja. Ne fizički, nego treba puno znati. Travnjak ne prašta nikakve greške. Kroz godine zasijavanja eksperimentirali smo, istraživali, griješili, ali ipak uspjeli smo razviti svoje metode, kojih smo pioniri na našim područjima.

 

Sve vrste travnjaka zavise o mješavini sjemena koja se koristi. Na primjer: travnjak za sjenu, za sport, mediteranski travnjak, cvjetna livada… Princip rada je uvijek isti, ali cijene nisu. Livada je najekonomičnija, a perfekcija košta. Tijekom projektiranja vrta informirat ćemo vas o mogućnostima travnjaka i njihovom održavanju. Često ćete vidjeti da je najneugledniji dio vrta upravo travnjak. Razlog tome je uglavnom neznanje, pogrešna očekivanja i loš tajming. Mi želimo da naši vrtovi dugo godina izgledaju odlično. Zato ćemo travnjaku i vašoj obuci posvetiti najveću pažnju.