Vrt lakog održavanja

Danas je zahtjev za vrtom koji ne traži puno održavanja postao pravilo. Nitko više ne želi i ne može odvojiti toliko vremena koliko traži klasični vrt, a još manje plaćati profesionalcima nebrojene sate plijevljenja i preciznog orezivanja.

Ostvarenje vrta lakog održavanja ne ovisi o stilu vrta, nego o tehnikama koje ćemo primjenjivati pri njegovom projektiranju. Ovdje ćemo navesti osnovne metode:

  • Ugraditi sustav automatskog navodnjavanja
  • Travnjak mora biti homogen, dakle bez biljaka posađenih u njemu, a izbjegavat ćemo i oštre uglove i sve situacije gdje je osim kosilice potreban i trimer
  • Ne rade se mali i izolirani travnjaci, npr. na malim terasama ili duž uskih pojaseva
  • Nigdje nećemo ostaviti golo tlo, npr. u cvjetnoj lijehi. Sve takve situacije rješavaju se folijom protiv korova prekrivenom ukrasnim agregatima.
  • Birati ćemo jednostavne i nezahtjevne biljke, te izbjegavati one koje traže stalnu njegu

Zbroj svih detalja i sitnica koje treba napraviti u vrtu da bi on dobro izgledao, jest ono što vrt čini lakim ili teškim za održavanje. Na sve te detalje i sitnice treba obratiti pažnju već kod planiranja vrta. Tema je opsežna i naš savjet jest: konzultirajte se. Možemo vam napraviti vrt koji mjere održavanja zahtijeva samo dva puta godišnje!