Nekada je postojao formalni vrt i neformalni vrt i onda podjele na dosta stroge i određene stilove vrta sa svojim pravilima.

Danas, ostaje osnovna podjela na formalno i neformalno, ali je sve ostalo, kao recimo pri odijevanju, vrlo individualno. Stilovi ostaju samo kao neke osnovne odrednice, ali možemo reći da pravila više nisu važna.

Vrtovi se mijenjaju i ubrzanim tempom, a s time i naša percepcija vrta.

Dva su glavna trenda. Jedan je minimalistički, čistih i modernih linija, približavajući se arhitekturi. Drugi i trenutno najizraženiji trend je ”povratak prirodi”. Možemo reći da se ubrzano stvara novi stil i pristup prema vrtu; najspretnije bi bilo nazvati ga ekološki stil.

U ovom slučaju riječ stil koristimo kao opću percepciju vrta, a ne kao tehnički pojam. Takvi vrtovi mogu biti bilo koje forme i nalaziti se u bilo kojem podneblju, a da je opet prepoznatljiv ekološki stil.

To je sve novo i svi još eksperimentiramo i učimo. Mi to već radimo sve češće i nameću nam se ta zapažanja.

Također, uvjereni smo da je to budućnost vrtova. Herbicidi i pesticidi ubrzo će biti samo (ružno) sjećanje. Tako je ekološki vrt nama, kao i vama koji tako mislite, postao glavni izazov, područje istraživanja i razvoja.