Obnavljanje ili revitalizacija starih vrtova

Stari vrtovi su velik potencijal i vrijednost. Oni mogu biti zapušteni i izgledati loše, čak beznadno loše, i može nam se činiti da tu nema pomoći. No to nije istina – stručnjak može pronaći rješenje.

Situacija je često ovakva: lovori su visoki 10 metara, murva je napola mrtva, grmovi se više ne prepoznaju u gustišu, penjačice su preplele mrežu. Sve je puno ‘divljih’ biljaka i korova..

Lovore ćemo rezati na razne visine – one u prvom redu na 1m, sljedeći red na 1,5m, pozadinu na 2m. Onog u uglu ćemo pustiti na visini od 4m. Time ćemo dobiti kvalitetnu zaštitu od pogleda i bogatu formalnu pozadinu. Murvi ćemo odsjeći sve grane i time je ojačati i obnoviti. Već u proljeće formirat će novu krošnju. Penjačice se i dalje mogu rasprostirati po zidu a viškove ćemo odrezati. ‘Divlje’ biljke su ustvari samozasijani grmovi, a među korovom ima puno lukovica narcisa, ljubičica i zahvalnih pokrivača tla. Grmove i živice treba pošišati, te sve prihraniti. Takvom vrtu će trebati oko 6 mjeseci da ponovno zazeleni, a izgledat će kao nov uz frakciju cijene. Dva puta razmislite prije nego se odreknete svog starog vrta.