Voda u vrtu

Pri izradi vrta najviše nas veseli ako u njega možemo uključiti i vodu. Time u vrt unosimo život, voda je neophodni element ravnoteže, element meditacije i relaksacije, bitan je element zvuka i nenadmašan element estetike. Vrt bez vode može biti privlačan, ali ga voda obogaćuje. To može biti i malo pojilište za ptice, minijaturni vodopad, lokvica s lopočima.

Princip izrade svih vrsti vodenih elemenata jako je jednostavan. Prvo se radi iskop koji se zatim zaštiti geotekstilom, nakon čega se postavlja gumena folija. Nakon takve pripreme puni se vodom. Sve ostalo pitanje je nadogradnje estetike i ugođaja.

Kroz godine smo učinili velik broj vodenih elemenata svih vrsta i veličina. To su lokve i lokvice, potoci, vodopadi, pojilišta i špine, ribnjaci i velike akumulacije za navodnjavanje s nakapnim površinama, te jezera s biološkim filtriranjem u kojima je lijepo plivati.

Objasniti biološko filtriranje kroz kemijske procese je kompleksno i komplicirano. No u praksi je sinonim jednostavnosti. Osnovno je da voda u sezoni kontinuirano prolazi kroz šljunak. U tom šljunku žive korisne bakterije koje prerađuju kemijski štetne tvari u tvari korisne za biljke. Na tom principu funkcioniraju i svi akvariji. Mala pumpa tjera vodu kroz šljunak, i ta se voda vraća u obliku malog vodopada ili potočića, obogaćena kisikom. Rezultat je bistra voda u vašem jezercu ili jezeru, u kojoj se možete i kupati. Komaraca neće biti ako je prisutna i najmanja ribica. Ličinke komaraca su im omiljena hrana. Naselit će se vretenca svih vrsti, žabe i ptice. Dakle, cijeli mali ekosustav, samo za ljubitelje prirode!