Permakultura

Pod pojmom permakultura podrazumijeva se mnogo toga – način života, pristup izgradnji, način korištenja i proizvodnje energije… Međutim, nas ovdje zanima sama osnova permakulture, a to su biljke i kako s biljkama na taj novi i najprirodniji način.

Svi ćemo se složiti da je priroda nezamjenjiva i najljepša. U prirodi nalazimo bioraznolikost, izvanredan broj vrsti, šume i livade. Čak i kamenite strmine i sjenoviti klanci bujaju životom, biljkama velike ljepote. Zdravim i zadovoljnim biljkama. Permakultura to promatra i razmišlja: Kako je to moguće? Te biljke nitko ne zalijeva, ne gnoji, ne okopava, ne šprica nikakvim (pa ni ekološkim) sredstvima. A mi? Mi u našim vrtovima, povrtnjacima i voćnjacima sve to radimo i imamo sve više problema. Na primjer – sada već treba špricati i trešnju i šljivu, što do prije nekoliko godina nije trebalo. Za povrtnjak, njegovo okopavanje i plijevljenje nemamo više vremena, a ne želimo ni špricati, niti prihranjivati umjetnim gnojivima.

Dakle, nešto radimo krivo.

Iz prirode ćemo izvući nekoliko osnovnih zapažanja: tlo ne treba prekopavati; tlo nikada nije golo nego prekriveno organskim materijalom; nigdje nema monokulture; niti jedan organizam nije štetan nego se nadopunjava s ostalima. Postoji eko-sustav, postoji ravnoteža.

To su principi permakulture i mi ih sada primjenjujemo pri izradi vrtova, povrtnjaka i voćnjaka za naše klijente. Počeli smo s eksperimentima u našem vrtu prije pet godina. Naš povrtnjak nikada nije bio bolji, a veliki voćnjak sa svim vrstama voćaka koje smo uspjeli pronaći, ima tri godine i odlično napreduje.
Upravo sudjelujemo u prvom većem, a turističkom, projektu u Istri, gdje se kompletna ponuda temelji na permakulturi. Bio i Eko postaju sve značajniji marketinški element. Permakultura je po našem mišljenju budućnost u pristupu vrtovima. Bit će nam izuzetno drago da se i vi priključite sve većem broju zainteresiranih s kojima surađujemo i dijelimo iskustva.