Submediteransku klimu nalazimo na rubnim, sjevernim područjima Mediterana. To nije mediteranska ali ni kontinentalna klima nego nešto između. Sjeverni Jadran tipično je područje submediteranske klime, tako da veći dio Istre i Hrvatskog primorja pripada tom specifičnom klimatu.

Zone submediteranske klime najlakše ćemo prepoznati po tome što nema makije nego prevladavaju hrast, jasen i grab.

Pri izradi vrta naročito moramo paziti u kojoj se klimatskoj zoni vrt nalazi. O tome će zavisiti pravilan izbor biljaka.

Kod, nazovimo ga tako, submediteranskog vrta to je pitanje puno izraženije nego kod recimo čistih ili jasno određenih klimata (klimatskih podneblja), kao što je mediteranski ili kontinentalni. U Istri i Hrvatskom primorju imamo na desetke različitih mikroklimata.  Ponekad su udaljeni pedesetak metara, a ponekad na desetke kilometara. Znači, pri izradi submediteranskog vrta najvažnije je dobro proučiti lokalne prilike. Ako ne učinimo tako, pogreške su gotovo sigurne.

Biljke koje su pokazatelji blagosti ili oštrine lokalne submediteranske klime i za koje se često postavlja pitanje da li će uspijevati ili ne su maslina i oleander.

Što se vrta tiče, submediteranska klima je zbroj desetaka različitih mikroklima i to je osnovna stvar koju moramo imati u vidu pri planiranju vrta.