Sve vrste biljaka za živice naći ćete na našoj stranici www.biljke.hr. Podijelili smo ih na visoke živice, niske živice i bordure. Živice još možemo podijeliti na cvatuće, listopadne, zimzelene itd. Živica može biti i mješovita, sadržavati razne vrste biljaka. Može biti i neformalna te više ličiti na šumarak, skupinu grmova i slično.

Doista velik broj biljaka može poslužiti za živicu, no kod nas se sade uglavnom lovor-višnje (Prunus laurocerasus), fotinija (Photinia x fraseri ‘Red Robin’, lovor ‘Laurus nobilis’, kalina (Ligustrum sp.), te neki četinari (Cupressocyparis x leylandii, Thuja sp.).

Održavanje živice uglavnom podrazumijeva njezino šišanje i prihranu.

Zimzelene živice treba rezati u proljeće ili u jesen. Ako ih režemo ljeti lišće koje smo izložili suncu će izgorjeti, dobiti opekline i požutiti. Niti jedna zimzelena biljka ne reže se zimi, dok nije u vegetaciji.

Listopadne biljke u stadiju mirovanja nisu osjetljive na zimski rez, ali je ipak bolje ne orezivati zimi. Ako želite da već u proljeće živica izgleda dobro, orezujte u jesen. Ako to treba biti ljeti, orezujte u rano proljeće.

Dugogodišnjim šišanjem živice uvijek na istu visinu, biljke će oslabiti, davati će sve manji i neugledniji list, te početi obolijevati. Tada treba poduzeti malo radikalniji rez i time obnoviti i ojačati biljku. Kako i kada to izvesti ovisi o vrsti i klimi, te za takve zahvate preporučamo da se obratite stručnjaku. Većina biljnih vrsti na takav rez reagira jako dobro i živica se obnovi nakon otprilike 6 mjeseci.