Vrt postaje ekološki onog trenutka kada prestanemo sa bilo kakvim kemijskim tretmanima. Znači, nema više prskanja protiv štetnika, korov se više ne uklanja herbicidima i ništa se više ne gnoji umjetnim gnojivima. Iako je uvriježeno mišljenje da bez tih tretmana nema lijepog i urednog vrta, to naravno nije istina.

Ono što je istina, a kad želimo ekološki vrt, je da moramo mijenjati našu uvriježenu percepciju vrta. Evo nekoliko primjera: umjesto klasičnog ili engleskog travnjaka birat ćemo cvjetnu livadu. Rjeđe ćemo kositi i nećemo morati prihranjivati. Birat ćemo biljke koje su otporne na štetnike. Umjesto okopavanja, biljke ćemo malčirati. Neće nam smetati svaka gusjenica ili bubica koja pojede malo lišća. Ekološki vrt će sam izići na kraj s tim vrlo lako. Težit ćemo prirodnoj ravnoteži i nećemo sami suditi što je štetno, a što ne, nego ćemo to prepustiti prirodi, promatrati i učiti.

Ekološki vrt zahtjeva manje posla, troška i energije od klasičnog vrta i time se naravno nameće kao vrlo poželjna opcija.

Ukoliko vas ekološki vrt zanima, usko povezane teme su PERMAKULTURA i DIVLJI ŽIVOT U VRTU.