Može se reći da bi danas svi htjeli imati lijep vrt, a koji se lako održava. O takvom vrtu možete pročitati pod Vrt lakog održavanja.

Vrt koji se lako i jeftino održava zahtjeva specifične biljke i materijale. Ako si možete priuštiti profesionalnog vrtlara za održavanje, možete planirati bilo kakav vrt. Ali ako ga mislite sami održavati, morate temeljito i detaljno promislite sve aspekte vrta, od kojih je najvažnije doživljavate li rad u vrtu kao hobi ili obavezu. Vrtovi mogu biti jednostavni i neopterećujući, kao i zahtjevni i izvor stalnog nerviranja. To uglavnom ne ovisi o samom vrtu nego o našoj percepciji što vrt treba biti te našim zamislima i željama. Recimo, ja svoj vrt kosim 3-4 puta godišnje. Tada više nemam travnjak nego cvjetnu livadu. Pokosim samo staze, ne špricam, ne šišam. Sve počinje ličiti na prirodu i to je super. Onda jedan dan sve sredim – vrtu se nije dogodilo ništa loše. Imam prijatelja koji se uzrujava oko svakog korovčića i neprestano se žali kako je vrt prevelika obveza. Vidite, problem je u ljudima a ne u vrtu.

Naravno, vrt treba održavati. Jednom intervencijom u proljeće, drugom u jesen, obnovili smo sve što vrtu doista treba. To je prihrana i orezivanje biljaka. Ako su voćke u pitanju, poželjno je zimsko prskanje modrom galicom. Travnjak je veliki gutač vremena – čim imate manje površine trave, manje ćete raditi i trošiti. Na travnjak otpada najveći postotak svih radova i troškova u vrtu. Ako je turistička namjena vrta u pitanju, košnja će biti prosječno jednom tjedno. U privatnom vrtu 2-3 puta mjesečno. Dva puta godišnje treba ga prihraniti i prozračiti, ukloniti mrtvu travu i izbušiti ga valjkom sa šiljcima.

Iako održavanje vrta uključuje naporan rad, ima nas puno koji se vrta neće nikada odreći.